General
Video/Tekst

Kunsthappen

31 Modulen 0 Hoofdstukken 78 Lessen

Over deze cursus

Learn more

Inhoud

No label
3 Lessen

Kunsthap 1

Extra inspiratie over Leonardo da Vinci en de Architectura

In de bijlage vind je een toelichting op de les en de mens van Vitruvius van Leonardo da Vinci. Als je meer wilt weten over Leonardo da Vinci en over de Architectura dan is deze documentaire een aanrader.
No label

Kunsthap 2

Vandaag mag je nog even spelen. Met toonwaarden: Teken een portret zonder naar je papier te kijken én zonder je potlood van papier op te tillen. Kleur de verschillende vlakken die ontstaan in met verschillende toonwaarden. En kijk eens of het lukt om bolle vormen te creëren in de vakjes. Door overgangen te maken van licht naar donder en vice versa, ontstaat er ruimte op papier.
No label
2 Lessen

Kunsthap 3

Inspiratievideo

In deze week van (zelf)portretten zoomen we vandaag in op het oog. Met onder andere werk van Rineke Engwerda, Nanon Morsink en Zebrakadebra.

Een realistisch oog tekenen

In deze video leer ik je hoe je een realistisch oog kunt tekenen.
No label
2 Lessen

Kunsthap 4

Inspiratievideo

In deze video bekijken we een aantal neuzen in het werk van Rineke Engwerda en Judith Schepers. In de andere video help ik je op weg met het tekenen van een realistische neus.

Een realistische neus tekenen

In deze video laat ik je als voorbeeld zien hoe je door middel van cirkels en toonwaarden een neus op papier kunt krijgen. En in plaats van de "toets" bedoel ik de korrel van het papier!
No label
2 Lessen

Kunsthap 5

Inspiratievideo

In deze video ga je kijken naar verschillende voorbeelden van monden.

Een realistische mond tekenen

In deze video laat ik je zien hoe je een realistische mond kunt tekenen.
No label

Inspiratie en leren reflecteren

In deze video kijken we nogmaals door de 5 brillen van Parsons. Deze keer bekijken we twee tekeningen van Rachel Goodyear. Verder is er vandaag niet zozeer een tekenopdracht, maar een reflectie opdracht. En uiteraard, tekenen mag!
No label
2 Lessen

Kunsthap 7

Deel 1, inspiratiebron Rachel Goodyear

In deze Kunsthap hoop ik je te inspireren met een tekening van Rachel Goodyear

Deel 2, Papier prepareren

In deze video laat ik je een aantal mogelijkheden zien, zodat je jouw papier met middentonen kunt prepareren. A4 of net iets groter werkt vaak prettig. Kies het formaat dat bij jou past. Vandaag draait het nog puur om het prepareren van je papier. Een portret tekenen hoeft nog niet(mag uiteraard wel).
No label

Inspiratiebron Rachel Goodyear en ondersteboven tekenen

In deze video krijg je opnieuw een Kunsthap van Rachel Goodyear. En vandaag ga je een 'op de kop' tekening maken met je rechterhersenhelft, zodat het tekenen nóg makkelijker gaat. Deze video is zowel jouw inspiratievideo van vandaag, als om jouw tekenhand te oefenen.
No label
2 Lessen

Kunsthap 9

Deel 1, inspiratiebron Nanon Morsink

In deze video ga je kunsthappen met een werk van Nanon Morsink waarbij het onderwerp "en profil" geschilderd is. Het is een kunstwerk gemaakt met gemengde technieken.

Deel 2, tekenen terwijl je vormen benoemt(opnieuw filmen met extra info)

Negatief tekenen op een positieve manier. Een Betty Edwards oefening met een twist. Deze video kun je gebruiken om te ervaren hoe het is als je naar herkenbare vormen kijkt en deze benoemt, in plaats van dat je "gewoon" de vormen tekent die je ziet.
No label
2 Lessen

Kunsthap 10

Deel 1, ruimte en diepte suggereren op het platte vlak

In deze video ga je opnieuw kunsthappen met een werk van Nanon Morsink. Hierbij zie je een voorbeeld van hoe je ruimte en diepte kunt suggereren door overlappingen en 'coulissen'. Ook zie je hoe een titel kunt gebruiken om de kijker te prikkelen.

Deel 2, tips bij natekenen

In deze video deel ik nog enkele tips die je kunt gebruiken wanneer je iets natekent.
No label
2 Lessen

Kunsthap 11

Deel 1, inspiratiebron Zebrakadebra

In deze video krijg je het werk van Emma Larsson, ook bekend als Zebrakadebra, als kunsthap te zien.

Deel 2, verfeigenschappen ontdekken en leren kennen

In deze video kun je zien hoe je op speelse wijze de eigenschappen van je verf kunt leren kennen.
No label
4 Lessen

Kunsthap 12

Deel 1, inspiratiebron Zebrakadebra

In deze video ga je kijken naar het speelse werk "zonder titel 16" van Zebrakadebra. Dit ter voorbereiding om tot een eigen compositie te komen waarin je kunt gaan spelen en oefenen met het beheersen van de hoeveelheid water op papier en aan je penseel. In kunsthap 12 kun je gaan oefenen met het invullen van vlakken, glaceren en nat in nat werken.

Deel 2a, lijn vs vlak en op speelse wijze een compositie maken

In deze video laat ik het verschil zien tussen werken vanuit lijn en vlak. En hoe je op speelse wijze met voorwerpen uit je omgeving een compositie kunt maken.

Deel 2b, nat op droog en glaceren

In deze video geef ik je een aantal tips over hoe je vlakken in kunt vullen en ik laat je zien hoe glaceren werkt.

Deel 2c, nat in nat

In deze video laat ik je ik zien hoe je kunt glaceren in een vooropgezette schets. Een tip zodat je weet hoe je kunt voorkomen dat de ene kleur verf in de andere kleur vloeit. En mocht je het nog niet gedaan hebben, dan daag ik je uit om te oefenen met nat in nat. Enneh...heb geduld met jezelf, oefening baart kunst!
No label
4 Lessen

Kunsthap 13

Deel 1, inspiratiebron Zebrakadebra

In deze video laat ik je een een werk van Zebakadebra zien, als aanleiding om te gaan spelen met kleur en het maken van een opzet hiervoor. En ik laat je de kleurencirkel van Johannes Itten zien. Voor fraaie composities met bijzondere vormen en kleuren raad ik je aan om eens te googelen op 'Ikebana' of Japans bloemschikken.

Deel 2a, gedachteloze experimenten vs experimenten met een doel

In deze video bespreek ik gedachteloze experimenten vs experimenten met een doel.

Deel 2b, nat in nat en uitleg priming method

In deze video leg ik de "priming" methode uit van Susan Harrison-Tustain. Hoe je verf weg kunt halen zolang je papier nat is, hoe je kunt mengen op papier en hoe je soms vakje voor vakje dient werken.

Deel 2c, mengen op papier en zachte randen maken

In deze video laat ik je zien hoe je kleuren kunt mengen op papier. Je dient ervoor te zorgen dat je papier nat genoeg is, zodat de verf kan vloeien. Ook laat ik je zien hoe je zachte randen kunt maken.
No label
2 Lessen

Kunsthap 14

Deel 1, analoge kleuren

De afbeelding in deze video is een oefening van Emma Larsson. Een mooie aanleiding om te experimenteren met analoge kleuren en gestuurd toeval.

Deel 2

deze video laat ik een aantal technieken zien met gestuurd toeval en water vs verf. Hierbij maak ik gebruik van permanent rosé en Windsor blue red shade. Ook met realistische vormen kun je spelen, zonder dat het per se 'iets' moet worden. Dus geef jezelf de ruimte om te spelen, opdat je veel nieuwe dingen ontdekt.
No label
3 Lessen

Kunsthap 15

Deel 1a, complementaire kleuren

In deze video kun je ter inspiratie kijken naar een oefening van Zebrakadebra en ik leg uit wat complementaire kleuren zijn. Voel je vrij om naast geel en paars ook de andere complementaire kleuren te mengen en te onderzoeken. Wil je je laten inspireren door een gedicht en/of wil je meerdere manieren van gestuurd toeval zien? Bekijk dan eerst deel 2b voordat je verder gaat. En klik door via de link onder de video naar het boek van Marc Mulders.

Deel 1b, inspiratie en gedicht Marc Mulders

Marc groet 's morgens de dingen Ter inspiratie lees ik in deze video een gedicht voor van Paul van Ostaijen. Marc Mulders heeft zich laten inspireren door dit gedicht en maakte een heel boek met tekeningen waarin hij aquarel- en collagetechnieken gebruikte. Via onderstaande link kun je een kijkje nemen in dit boek met daarin een aantal werken, waarin hij vermoedelijk heel veel water gebruikt heeft bij de verf. https://issuu.com/lecturis/docs/marc-groet-issuu Wellicht is dit gedicht ook een inspiratiebron voor jou. Met de uitnodiging om vandaag complementaire kleuren te gebruiken. En zoals beloofd, hieronder de link naar Hollandse Meesters van de 21e eeuw met Marc Mulders: https://youtu.be/k2BfmyTPHLM

Deel 2, spelen met water (en aquarelverf)

n deze video laat ik je zien hoe ik teken met de complementaire kleuren paars en geel en welke kleur rood je het beste kunt gebruiken om een mooi paars te kunnen mengen. Kies bijvoorbeeld een viooltje, iris of andere vorm om verschillende complementaire kleuren naast elkaar te zetten en zie hoe deze combinaties jouw werk meer pit zouden kunnen geven. Laat je water in poedels opdrogen op je papier en bekijk het resultaat. Uiteraard kun je ook hierbij meerdere lagen aanbrengen door je werk tussentijds te laten drogen.
No label
4 Lessen

Kunsthap 16

Deel 1, collage I

In deze video laat ik je zien hoe je een tekening kunt opbouwen vanuit de gedachte van een collage: elementen uit verschillende contexten.

Deel 2a, onderwerpen voor collages verzamelen

In deze video laat ik je zien dat je je bij het verzamelen van knipsels kunt laten leiden door kleur, een thema, of bijvoorbeeld de natuur. Verder kun je beslissen of jouw collage het uiteindelijke doel gaat worden, of dat dit een schets is voor een uiteindelijke tekening of ander kunstwerk. Natuurlijk kun je ook zelf foto's maken, of objecten verzamelen met interessante vormen, patronen en/of structuren.

Deel 2b, inspiratie opdoen

In deze video geef ik nog een klein voorbeeld van hoe je een knipsel van een bepaalde vorm in je tekening kunt veranderen door inspiratie op te doen met behulp van allerlei voorwerpen.

Deel 2c, voorbeelden en samenvatting

In deze video laat ik je voorbeelden zien van hoe je je gevonden afbeeldingen kunt gebruiken. Daarnaast vat ik de mogelijkheden samen van wat je als opdracht zou kunnen maken.
No label
3 Lessen

Kunsthap 17

Deel 1, inspiratiebron mijn werkproces, vormen en structuren

In deze video geef ik je een kijkje in mijn werkproces. Ik laat je zien hoe ik aan de hand van associaties en materialen vormen en structuren verzamel.

Deel 2a

In deze video krijg je tips over: - het bepalen van je compositie - ruimtesuggestie en herhaal ik voorgaande tips

Deel 2b, gebruik maken van sjablonen

In deze video laat ik je zien hoe je gebruik kunt maken van positieve en negatieve sjablonen. Uiteraard kun je deze ook 'gewoon' omtrekken of op een andere manier invullen. Volg je gevoel.
No label
3 Lessen

Kunsthap 18

Deel 1, werken met een sjabloon

In deze video laat ik je twee werken zien waarin ik hetzelfde sjabloon heb gebruikt. Door de sjablonen te spiegelen, op een andere plek te plaatsen, te draaien en door er andere elementen aan toe te voegen zijn het twee verschillende tekeningen geworden. Uiteraard kun je daar door middel van kleur en tekentechnieken ook nog variatie in krijgen. Verder laat ik je nog een tekening zien met een geschakeerde wassing. Hoe je die maakt kun je zien in een andere video van deze Kunsthap.

Deel 2a, Dikke verf op nat papier

In deze video laat ik je zien hoe ik dikke verf op nat papier aanbreng, zoals in een aantal werken van mijn clearing pictures serie.

Deel 2b, een geschakeerde wassing maken

n deze video laat ik je zien hoe ik een geschakeerde wassing maak. De wassingen in mijn grote tekeningen zien er anders uit, omdat ik daar meestal Fabriano 200 grams tekenpapier voor gebruik. Doordat er grote plassen verf of het papier blijven liggen ontstaan er verrassende kringen en randen(bloemkolen) die door toeval en gestuurd toeval ontstaan. Voor deze techniek dien je je papier goed nat te maken, zodat de verschillende kleuren verf goed in elkaar over kunnen vloeien.
No label
3 Lessen

Kunsthap 19

Deel 1, inspiratiebron werk van mij, seriematig werken met één sjabloon

In deze video bespreek ik een aantal mogelijkheden van seriematig werken: hoe creëer je verschillende werken met één en hetzelfde sjabloon?

Deel 2a, werken met kleurpotlood

In deze video laat ik mijn "snoepdoos". met 120 kleurpotloden van Faber- Castell zien. En een goedkoper alternatief: 12 kleurpotloden van het merk Bruynzeel. Deze zijn overigens verkrijgbaar in verschillende kleuren. Verder laat ik je zien dat je met kleurpotloden kunt mengen. Net als bij aquarel kun je een onderlaag aanbrengen. Maar je kunt ook met arceringen werken, waardoor de kleuren meer naast elkaar staan in plaats van over elkaar.

Deel 2b, een bolle vorm tekenen op bristolpaper en kleurpotlood op aquarel

In deze video laat ik je zien hoe je een bolle vorm kunt tekenen op bristolpapier(glad papier). Ook laat ik zien hoe je met kleurpotlood op aquarelverf kunt werken.
No label
6 Lessen

Kunsthap 20

In deze Kunsthap krijg je tips over hoe jij je werk kunt plannen. Je leert de eerste stap van negative painting. En je leert hoe je kunt werken met maskeervloeistof.

Deel 1, inspiratiebron werk van mij en het plannen van je werk

Wanneer je verschillende materialen gebruikt, kan het handig zijn om vooraf je werk te plannen. Zeker wanneer bepaalde delen licht moeten blijven en wanneer je ze voor het gemak wilt maskeren met maskeervloeistof. In deze video vertel ik hoe ik bij het maken van deze tekening te werk ben gegaan. Ook vertel ik iets over mijn intentie erachter. Ben je met een tekening bezig? Kijk dan eens of je meerdere lagen van betekenis kunt toevoegen om de kijker te inspireren.

Deel 2a, negative painting 1e laag vlinder

In deze video laat ik je het principe van negative painting(negatief schilderen - op een positieve manier ;)) zien. De eerste laag.

Deel 2b, maskeervloeistof aanbrengen

In deze video laat ik je zien hoe maskeervloeistof kunt gebruiken. Ook laat ik je zien hoe je jouw penseel kunt beschermen tegen maskeervloeistof, dat je hiervoor beter niet jouw beste penselen kunt gebruiken en hoe je deze rubberachtige vloeistof dient te gebruiken.

Deel 2c, verf aanbrengen over maskeervloeistof

In deze video laat ik je zien hoe je verf aanbrengt over de opgedroogde maskeervloeistof.

Deel 2d, maskeervloeistof verwijderen

In deze video laat ik je zien hoe je de opgedroogde maskeervloeistof kunt verwijderen.

Deel 2e, maskeervloeistof in mijn eigen werk en het verwijderen ervan

In deze video laat ik je zien hoe ik maskeervloeistof in mijn eigen werk gebruik. Zo krijg je een idee van hoe je deze zou kunnen gebruiken én hoe je deze kunt verwijderen.
No label
3 Lessen

Kunsthap 21

Deel 1, Art Based Learning en meer

In deze video leer je hoe je op een andere manier naar kunst kunt kijken dan door de brillen van Parsons: Art Based Learning(ABL)

Deel 2a, vervolg negative painting

In deze video schilder ik de derde laag negatief, op een positieve manier ;).

Deel 2b, aquarel en zout

In deze video laat ik je zien hoe je met aquarelverf en zout een bijzonder effect kunt creëren.
No label
2 Lessen

Kunsthap 22

Deel 1, inspiratiebron mijn werk met negative painting

In deze video laat ik je een van mijn werken zien waarin ik gebruik heb gemaakt van de negatief-schildertechniek.

Deel 2, waterafstotende materialen

In deze video laat ik je het effect zien van waterafstotende materialen, zoals oliepastel, pandakrijt en kaarsvet.
No label
2 Lessen

Kunsthap 23

Deel 1, inspiratiebron mijn werk en het spannender maken van jouw werk

In deze video laat ik je zien hoe ik mijn tekening "spannender", of meer interessant probeer te maken door elementen met een bepaalde betekenis toe te voegen.

Deel 2, brainstormen voor je tekeningen

In deze video laat ik je zien hoe ik weleens brainstorm aan de hand van een woordweb, om op meer ideeën voor een tekening te komen.
No label
3 Lessen

Kunsthap 24

Deel 1, "mislukte" tekeningen redden en doorkijkjes

In deze video laat ik zien hoe je toch nog iets kunt doen met een "mislukte" tekening. Bijvoorbeeld door middel van een "doorkijkje".

Deel 2a

In deze video laat ik je zien hoe je rechtenvrije foto's kunt vinden op pixabay. Dit doe ik aan de hand van een "doorkijkje."

Deel 2b

In deze video geef ik je een aantal mogelijkheden waarmee je je innerlijke criticus of censor kunt uitschakelen. Ook laat ik zien hoe je met houtskool in plaats van vanuit lijn, vanuit vlakken kunt schetsen. En veel plezier met je kneedgum!
No label
2 Lessen

Kunsthap 25

Deel 1

n deze video laat ik je een tekening zien die ik met grafiet en houtskool heb gemaakt in plaats van aquarel. Naar welk ander materiaal zou jij jouw tekening(en) kunnen vertalen?

Deel 2

In deze video laat ik een aantal materialen zien die je zou kunnen uitproberen. Vlak voor het einde iets minder gangbare als tape en een tip om eerst iets anders te maken. Wil je weten wat? Bekijk dan de hele video ;).
No label
2 Lessen

Kunsthap 26

Deel 1

In deze video laat ik je een "zoekplaatje" zien aan de hand van het werk van Kirsten Offringa.

Deel 2

In deze video laat ik je zien hoe je een kleine " vingeroefening" met Oost-Indische inkt zou kunnen aanpakken.
No label
2 Lessen

Kunsthap 27

Deel 1

In deze video draait het qua inhoud om moeder en kind. En wat vorm betreft ga je kijken naar vlakken en lijnen.

Deel 2

In deze video laat ik je zien hoe je met behulp van een grid een afbeelding kunt natekenen. Welk materiaal kies jij? Oost-Indische inkt, tekeninkt, potlood, aquarel of iets anders? Excuses voor de streperige kopie in de video. Deze video zal in de toekomst vervangen worden.
No label
2 Lessen

Kunsthap 28

Deel 1

In deze video laat ik een werk van Kirsten zien waarin ze met stippen (en strepen) heeft gewerkt. Welk dier kies jij om met stippen te gaan tekenen? En lukt het je om verschillende toonwaarden te creëren door slechts met stippen te werken?

Deel 2

In deze Kunsthap laat ik je zien hoe je aan de slag kunt gaan met een tekening die uit stippen bestaat. Welk dier kies jij? En wat zou het willen eten? Kirsten maakte haar tekening op A3 formaat en voegde er ook nog strepen aan toe. Heb je die al ontdekt? Ik ben benieuwd naar jouw stippentekening. Post je 'm in de groep? :)
No label
2 Lessen

Kunsthap 29

Deel 1

In deze video kun je inspiratie opdoen over hoe je diepte in je tekening kunt creëren door een "decorachtige benadering."

Deel 2

In deze video laat ik je zien hoe je met behulp van voorwerpen en door jezelf bepaalde vragen te stellen, op ideeën kunt komen voor jouw tekening.
No label
2 Lessen

Kunsthap 30

Deel 1

In deze video kun je zien hoe Kirsten Offringa lijnen en vlakken gebruikt in haar werk en hoe zij diepte creëert door overlappingen. Ook krijg je te zien hoe zij een extra twist geeft aan haar werk door dieren te voorzien van menselijke eigenschappen én door de grootte van haar onderwerpen te vergroten, of te verkleinen.

Deel 2

In deze video laat ik je zien hoe je een tekening soms moet veranderen om een goed silhouet te krijgen. Ik laat je zien hoe je gebruik kunt maken van de sgraffitotechniek. En ik geef je wat suggesties opdat je gaat onderzoeken welke vormen uit jouw omgeving jij in jouw werk zou kunnen gebruiken.
No label
4 Lessen

Kunsthap 31

Deel 1

In deze video laat ik je het werk van Joe Jurkiewicz zien als inspiratiebron om met verschillende materialen en invloeden aan de slag te gaan.

Deel 2a, een waterbrush vullen met inkt

In deze video laat ik je zien hoe je een waterbrush kunt vullen met Oots-Indische inkt.

Deel 2b, Oost Indische inkt brushpen vs penseel

In deze video laat ik je het verschil zien tussen het gebruik van de waterbrush en de penseel met Oost-Indische inkt.

Deel 2c, spelen met de wet glazing techniek

In deze video laat ik je zien wat de wet glazig techniek is. Verder daag ik je uit om te spelen. Alleen op die manier ontdek je nieuwe mogelijkheden. Mijn idee hierachter is, dat als je de mooiste stukjes van je meest lelijke maaksels als voorbeeld neemt, je weer iets moois kunt creëren. En vaak moet je doorgaan wanneer iets "mislukt" lijkt te zijn. Ik wens je heel veel succes, maar bovenal heel veel tekenplezier! Heel veel inspiratie toegewenst op jouw pad!
Powered by Thrive Apprentice
Pen
>